Skip to main content

Dagny Bäckströmin säätiö

Dagny Bäckström

Säätiön tarkoituksena on säilyttää käsityöperintöä sekä edistää vantaalaista käsityöharrastusta.

Dagny Bäckström (1918-2007) oli vantaalainen käsityön harrastaja. Hän syntyi Simonkylässä ja muutti vanhempiensa kanssa 4-vuotiaana lähelle Tikkurilaa maatilalle, jossa ensin hänen vanhempansa ja myöhemmin hän itse teki työuransa vihannesviljelyksellä ja torikauppiaana. Kovan työn vastapainona ja talven hiljaisempina hetkinä hän matkustelun lisäksi harrasti ahkerasti käsitöitä nuoruudestaan lähtien. Hän määräsi perustettavaksi omaa nimeään kantavan säätiön toivoen hänen vuosikymmenten mittaan karttuneen käsityökokoelmansa ilahduttavan ja hyödyttävän myös tulevia käden taitojen ystäviä.

Dagny Bäckströmin tekstiilikokoelmassa on yli 200 kodin käyttö- ja koristetekstiiliä, jotka ovat pääasiassa Dagnyn itsensä, hänen äitinsä sekä sisartensa tekemiä. Kokoelma sisältää mm. kirjontatöitä, virkkausta, kudontaa, kankaanmaalausta- ja painantaa sekä ryijy- ja kanavatöitä. Dagny harrasti tekstiilitekniikoiden lisäksi mm. vaatteiden ompelua ja monia muita kädentaitoja.

Kokoelmasta on valikoitu osa perusnäyttelyksi. Perusnäyttely kertoo Dagnyn innostuksesta ja arvostuksesta käsitöitä kohtaan. Samalla se esittelee suomalaisen kodin tekstiilien historiaa ja merkitystä yleensä. On monia tekstiilejä, joita ei enää tarvita tai käytetä kuten ennen. Ne ovat kuitenkin tärkeää yhteistä käsityö- ja kulttuuriperintöämme.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Dagny Bäckströmin säätiö, Vantaan kaupunginmuseo ja Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut. Näyttelytila on Taito Uusimaa ry:n Hiekkaharjun käsityökeskuksen yhteydessä.