Skip to main content

KÄSITYÖMUISTOJA–matkalaukku

Matkalaukku sisältää vantaalaisen käsityön harrastajan Dagny Bäckströmin (1918-2007) käsitöitä ja valikoidusti muuta Dagnyn elämänkaareen liittyvää ajan esineistöä. Käsityömuistoja –matkalaukun avulla on mahdollista tutustua käsityöhön ja elämänmenoon menneinä vuosikymmeninä. Laukun tavoitteena on myös herättää ajatuksia käsityön merkityksestä ennen ja nyt. Matkalaukku ja opas ovat tilattavissa vantaalaisiin palvelutaloihin sekä kouluille. Oppaan tuella tutustutaan esineistöön ja keskustellaan siitä.

 

Ikäihmisille muisteltavaa

Käsityömuistoja –matkalaukku sisältää ikäihmisille katseltavaa, tunnusteltavaa, haisteltavaa, maisteltavaa ja muisteltavaa. Ensimmäisellä kerralla mukana on opas, sen jälkeen laukku voi jäädä palvelutaloon noin viikoksi, jolloin muistelupajaa voidaan jatkaa talon henkilökunnan kanssa. Myös yhteinen käsillä tekemisen hetki on mahdollinen.

Koululaisille kulttuuriperintöä ja tekemistä

Kouluikäisille (n. 4.-7. lk) Käsityömuistoja –matkalaukun työpajan tavoitteena on suomalaisen käsityön lähihistoriaan tutustuminen toiminnallisesti ja hauskasti itse tulkiten. Käsityömuistoja -matkalaukussa on katseltavaa, ihmeteltävää, tunnusteltavaa, tuoksuja ja tekemistä. Laukun sisältö on jaettu teemoihin ”Kodin käsityöt” sekä ”Käsityöt ja muoti”. Oppaan kanssa tutustutaan esineistöön ja keskustellaan siitä. Laukussa on kaikille koululaisille tuttuja käsitöitä, materiaaleja ja työvälineitä, toisaalta myös sellaisia, jotka ovat jo menettäneet käyttötarkoituksensa ja joiden tilalle on tullut jotain uutta. Laukkuun tutustumisen jälkeen pidetään käsillä tekemisen työpaja, jonka aiheena on opettajan/luokan valinnan mukaan:

1. Mun laukku: kollaasitehtävä ”oman matkalaukun” kokoamisen hengessä
2. Ompelukuvat: vanhojen postikorttien uudelleen tulkintaa ompelemalla
3. Mun logo: nykyajan nimikointia!

Koululaisten työpajan kesto: aineistoon tutustuminen 45 min. + työpaja 45 min.
Tiedustelut: Heli Arvilommi p. 050-5467401 tai e-mail