Kädenjälkiä

4.–30.5.2011

Kädenjälkiä – käsitöitä Dagny Bäckströmin kokoelmasta 4.–30.5.2011, Taidetalo Pessi, Vantaa

Kanava- ja ristipistotyöt, Kankaanmaalaus ja painanta, Kirjonta, Kudonta, Muut, Ryijy, Virkkaus

Dagny Bäckströmin (1918-2007) tekstiilikokoelmassa on yli 200 kodin käyttö- ja koristetekstiiliä, jotka ovat Dagnyn itsensä, hänen äitinsä sekä sisartensa tekemiä. Joukossa on lisäksi joitakin matkoilta hankittuja tekstiilejä. Kokoelma sisältää mm. kirjontaa, virkkausta, kudontaa, kankaanmaalausta ja –painantaa sekä ryijy- ja kanavatöitä.

Näyttely kertoo vantaalaisen käsityöharrastajan tarinan kautta käsityön merkityksestä eri aikoina. Näyttely kertoo Dagnyn innostuksesta ja arvostuksesta käsitöitä kohtaan. Näyttely esittelee samalla kodin tekstiilien historiaa ja merkitystä yleensä. On monia tekstiilejä, joita ei enää tarvita ja käytetä kuten ennen: vaikkapa pyyheliinansuojia, sanomalehtipidikkeitä, nojatuolin nojien suojuksia jne. Sen sijaan niissä käytetyt käsityötekniikat ja -taidot elävät ja niitä käytetään sellaisenaan tai sovellettuna tämän päivän kädentaidoissa.

Ainakin vielä 1950-luvulle asti käsityötaito kertoi nuoren naisen osaamisesta ja omistautumisesta kodin ylläpitoon; mahdollisimman taitavasti valmistetut kapiot kuuluivat yhteen elämänvaiheeseen. Niin sanotun hyötykäsityön tekeminen alkoi sittemmin vähentyä, ja nykyään käsityöllä on suuri merkitys monipuolisena harrastuksena ja itseilmaisun kanavana – jota se oli varmasti myös Dagnylle. Näyttely tuo lähelle palasen käsityön kirjoa, rakkauden käsityöhön ja häivähdyksen käsityöperinnettä, joka voi innostaa katsojaa käsityön pariin.

Taidetalo Pessissä on myös lapsilla mahdollisuus itse tekemiseen! Pessin työpajoissa maalataan kangasta Dagnyn maalaus- ja painantatöiden innoittamina.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Dagny Bäckströmin säätiön kanssa Vantaan kaupunginmuseo ja kulttuuripalvelut sekä Taikalamppu –projekti. Näyttely on osa Vantaan kaupunkijuhla 2011 –tapahtumaa.

 

Näyttelyn tekstiilejä