Dagny rakasti kukkia – puutarhassa ja käsitöissä

Dagny rakasti kukkia – puutarhassa ja käsitöissä

Dagnyn toinen rakas harrastus käsitöiden lisäksi oli puutarhanhoito. Dagny sai ystävältään lahjaksi valokuvakansion, joka oli otsikoitu ”Dagnyn paratiisi”. Albumi on täynnä valokuvia valtavasta kukkapuutarhasta. Dagnyn puutarha oli runsaudensarvi, jossa kukoistivat niin hyöty- kuin koristekasvitkin. Hän piti autotallissaan talvehtimassa pelargonioita, joista kehkeytyi kesän kuluessa jättiläismäisiä pensaita. Pitkät ruusupenkit ja taivaaseen kurkottavat daaliat hehkuivat punaisina.

Ei ole ihme, että Dagny käytti mielellään kukka-aiheita myös käsitöissään. Kukkien paratiisi pääsee todella valloilleen kirjotuissa ja kankaanmaalaustekniikoilla tehdyissä lukuisissa pöytäliinoissa ja tyynyissä.

Mallit kirjotuttuihin liinoihin löytyi usein käsityölehdistä tai -kirjoista tai sitten toisilta käsityön tekijöiltä. Ohuilla langoilla ommellessa kukkiin voi tehdä `häiveompelua`, jolloin terälehtien monet sävyt ja varjokohdatkin pystyi `maalaamaan` langoilla.

Kangasväreillä kuvion voi ensin hahmotella kankaalle tai maalata suoraan vapaalla kädellä. Maalauksessa käytetään kangasvärejä ja sivellintä, tekstiilitusseja tai –liituja. Dagnyn maalausjälki on hyvin yksityiskohtaista ja tarkkaa. Sellainen vaatii keskittymistä ja pitkäjänteisyyttä, mikä on varmasti ollut nautinnollista vastapainoa Dagnyn arkiseen ja rouheaan vihannesviljelijän työhön ja toimeliaisuuteen. Kankaanmaalauksen lisäksi Dagny on käyttänyt monien liinojen kuvioinnissa myös leimasin- ja sapluunapainantaa.

Dagnyn käsityökokoelman inspiroimana on valmistettu uusia leimasimia ja sapluunoita, joita käytetään säätiön järjestämissä työpajoissa peruskouluilla, palvelutaloilla ja ikäihmisten korttelikerhoissa. Dagnyn toiveena oli, että hänen käsitöistänsä olisi iloa myös muille!

Dagny kasvatti myös kuivakukkia, joita säilöttiin talven varalle. Marttojen kanssa niitä käytettiin valettujen myyjäiskynttilöiden koristeina. Hän saattoi myös keskellä talvea ilahduttaa tuttaviaan itse sitomallaan kuivakukkakimpulla!

Myöhemmällä iällä Dagny luopui ammattimaisesta maanviljelystä, mutta viljeli silti omaksi ilokseen mm. perunaa, parsakaalia, sipulia ja punajuuria. Runsas kasvisten käyttö oli Dagnyn kertoman mukaan hänen terveytensä salaisuus!

Jumala antoi meille muistin, jotta meillä olisi ruusuja joulukuussa.” (James M. Barrie) Lainaus Dagnyn puutarha-aiheisesta kalenterikirjasta.